Надоместок на плата на работниците, за време на принуден одмор и отсуство од работа поради виша сила

Со оглед дека изминатиов период исклучително многу се актуелизираше прашањето за Законот за работни односи и исполнување на правата и обврските во услови на вонредна состојба Mинистерството за труд и социјална политика ја информираше јавноста дека Законот за работните односи со членот 112 ги дефинира случаите кога на работникот му се исплатува надоместок на плата. […]

Четридневен карантин за време на велигденските празници и можно продолжување на вонредната состојба

Во исчекување на продолжување на вонредната состојба Владата донесе одлука за забрана за движење за време на велигденските празници и засилени мерки за строга изолација за македонските државјаните кои се враќаат од земјите со највисок ризик. Владата на Република Северна Македонија на 40-та седница одржана на 13.04.2020 година го разгледа и усвои предлогот за продолжување на забраната […]

Препораки и законски рамки за организирање на работата во време на COVID-19

Работодавачите и работниците се длабоко погодени од глобалната пандемија на коронавирусот и се соочуваат со финансиски загуби и потешкотии при работењето и одржливост на бизнисот. Со цел ублажување на негативните ефекти од вонредната состојба и сериозните негативни економски влијанија врз работниците и компаниите, Владата на Република Македонија донесе уредби со законска сила во кои се предвидени измени и дополнувања на повеќе одредби од Законот за работните односи кои ќе важат за време на траење […]

COVID-19: Дополнителни владини одлуки и објаснувања за работното време, за работата за маркетите и аптеките, за волонтерската работа во општините и за граѓаните со домашни миленичиња во новите услови со дополнителни рестрикции на движењето

Како дополнување на Одлуката за изменување на Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија, донесена на 36-та седница, за продолжена забрана за движење од понеделник до петок и за време на викендите, Владата заклучи дека за време на забраната и посебниот режим на движење на територијата на Република […]

COVID – 19: Нови уредби од Влада кои го олеснуваат транспорт на стока

Владата донесе уредби со законска сила кои им овозможуваат на превозниците побрз транспорт на стока, намалување на гужвите на граничните премини и местата за одмор, со цел транспортниот сектор подобро да го организира работењето и да се обезбеди непречен транспорт на стока. Првата Уредба се однесува на примена на Законот за превоз на патниот сообраќај […]

Три економски мерки на Владата за компаниите погодени од здравствено-економската криза предизвикана од COVID-19

Владата на Република Македонија донесе три уредби со законска сила за финансиска поддршка на компаниите и физичките лица кои вршат самостојна дејност погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот COVID-19. Главна мерка е финансиската директна помош од 14.500 денари месечно, за месеците април и мај, за секој вработен од фирмите погодени од кризата, за која […]

Дополнителни ограничувања на движењето за граѓаните на територијата на целата држава

Владата на Република Македонија континуирано работи на донесување на нови времени мерки за заштита и превенција од Корона вирусот COVID-19. Во таа насока беа донесени дополнителни ограничувања на движењето за граѓаните на територијата на целата држава, за време на работните денови и викендите, со важност од среда, 8.4.2020, од 16 часот. Владата на Република Македонија […]

Дополнителни мерки на Владата за спречување на ширењето на COVID 19

На последните седници на Владата на РМ донесени се повеќе Уредби поради вондредната состојба предизвикана од пандемијата COVID-19. Ви ги пренесуваме во целост Уредбите објавени на официјалниот сајт на Влада. Владата на Република Северна Македонија на 29-та седница го разгледа и усвои записникот од единаесеттиот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во […]