Донесен вториот пакет економски мерки за справување со кризата од COVID-19

Владата на Република Македонија денеска ја одржа својата 32-ра седница на која беше разгледан и усвоен вториот пакет економски мерки за справување кризата. Претседателот на Владата Оливер Спасовски истакна дека ова се економски мерки дизајнирани во широка консултација и суштинска дебата со членовите на Економскиот совет формиран токму за оваа цел, како и низ разговорите […]

Дополнителни мерки за COVID-19 донесени на 28-та седница на Владата

На својата 28-та седница, одржана на 25 март 2020 година, Владата на Република Македонија донесе повеќе заклучоци во врска со примена на законски одредби во време на состојба на Корона вирусот, меѓу кои: Забрана за движење на граѓаните во деновите на викендот, односно во сабота и недела, ќе започнува во 16:00 часот и ќе трае […]

Дополнителни мерки за COVID-19 донесени на 26-та седница на Владата

На својата 26-та седница, одржана на 23 март 2020 година, Владата на Република Македонија донесе повеќе Уредби со законска сила за: – примената на Законот за стечај за време на вонредна состојба; – измена на Законот за облигационите односи; – примена на Законот за општа управна постапка за време на вонредна состојба; – примена на […]

Влијанието на коронавирусот (COVID-19) врз бизнисот

Појавата на COVID-19 во Македонија, што резултираше со прогласување на вонредна состојба од страна на Владата, има силно влијание врз сите компании и индустрии, создавајќи голем број на предизвици кои треба да се решат од страна на работодавачите. Подолу се наведени предлозите и усвоените мерки од страна на Владата на Р. Македонија и разјаснување на […]